1. AMAÇ
Bu prosedürün amacı; kuruluş bünyesinde verilecek belgeler için belgelendirme programının Ulusal Yeterliliklere uygun şekilde oluşturulması, belgelendirme programı kapsamında hazırlanan ölçme değerlendirme araçlarının belgelendirme programına uygunluğunun incelenmesi ve onaylanması süreçlerini düzenlemektir.
2. KAPSAM
Bu prosedürün kapsamı; kuruluş tarafından yürütülen belgelendirme faaliyetlerinin dayandığı tüm belgelendirme programlarıdır.
3. SORUMLULAR
4.İLGİLİ DOKÜMANLAR
5.KAYITLAR
6. TANIMLAR
6.1. Genel
TS EN ISO/IEC 17024:2012 Uygunluk Değerlendirmesi – Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar standardı ve Kalite El Kitabında verilen tanımlar bu prosedür için de geçerlidir.
6.2 Diğer Tanımlar
-
7. UYGULAMA
7.1.Belgelendirme Programının Hazırlanması
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun hazırlamış ve onaylamış olduğu ulusal yeterlilikler çerçevesinde kuruluşumuzun belgelendirme programları oluşturulmaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından hazırlanan ulusal yeterlilikler sektör komitesi tarafından incelenir ve doğrulanan ulusal yeterlilikler MYK Yönetim Kurulu onayına sunulur. Yönetim Kurulu tarafından onaylanan güncellenmiş ulusal yeterlilik Kurum internet sitesinde yayınlanarak yürürlüğe girer.
Ulusal yeterlilikler;
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ulusal yeterlilik hazırlama süreci aşağıda yer almaktadır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından hazırlanan ulusal yeterliliklerin TS EN ISO/IEC 17024 standardının 8. maddesindeki şartları karşıladığı kuruluşumuz tarafından incelenir.
Personel belgelendirme programının TS EN ISO/IEC 17024 madde 8 ile uyumlu hale getirmek için kuruluşumuz ek faaliyetler yürütmek zorundadır. Bu kapsamda;
- Tek başına belgelendirme programı özelliği taşımayan ulusal veya uluslararası standartlar uyarlanarak personel belgelendirme kuruluşu tarafından oluşturulan programların;
- İçeriği kısmen veya tamamen ilgili mevzuatta düzenlenmiş fakat program sahibinin tanımlı olmadığı programların;
- Tamamen belgelendirme kuruluşu tarafından geliştirilen programların
oluşturulması ve gözden geçirilmesi için kuruluşumuz kendi bünyesinde; hiçbirinin çıkarı baskın olmaksızın, önemli ölçüde ilgili tüm tarafların çıkarlarının adil olarak temsil edildiği uygun bir yapının (ölçme ve değerlendirme komisyonu.) kurulması sağlanmıştır.
Kuruluşumuzda; Her bir belgelendirme kategorisi için aşağıdaki hususları içeren bir belgelendirme programı hazırlanır.
Hazırlanan belgelendirme programı aşağıdaki proses şartlarını içerir.
İlgili kayıtlar;
Belgelendirme programı kapsamında bulunan her bir yeterlilik için sınava giriş ön şartı, kullanılacak teorik sınav soru sayısını, teorik ve performans sınav sürelerini, teorik ve performans başarı notların, belgelendirme şartlarını, belge gözetim sıklığını, belgenin askıya alınması, yenilenmesi, yeniden düzenlenmesi, iptali hususlarını içerir. Belgelendirme programları ölçme ve değerlendirme komisyonu tarafından incelenerek onaylanır.
7.2 Belgelendirme Programının Onaylanması ve Ölçme Değerlendirme Komisyonu
TS EN ISO/IEC 17024:2012 standardının 8.4 maddesinde belirtilen hususlar Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda ilgili mevzuat uyarınca sağlanmaktadır. Yine de ayrıca hazırlanan belgelendirme programlarının uygunluğu oluşturulan ölçme ve değerlendirme komisyonu tarafından aşağıdaki hususlar çerçevesinde incelenerek onaylanır;
Kuruluş bünyesinde, belgelendirme faaliyetleri kapsamında oluşturulan belgelendirme programlarının, ulusal yeterliklerde öngörülen şartlara uygun şekilde geliştirilmesi, gerekli revizyonların yapılması, değerlendirme araçlarının (sınav sisteminin işleyişi, soru bankası, uygulama sınavlarında kullanılan kontrol formları vs...) ve süreçlerinin değerlendirilmesi, onaylanması, belgelendirme faaliyetlerinin ve genel şartları ulusal yeterlilikte belirlenen gözetim ve belgenin yenilenmesi süreci, belgelendirme programının TS EN ISO/IEC 17024:2012 standardına uygun şekilde gerçekleştirilmesi, ölçme ve değerlendirme komisyonunun öncelikli görevleri arasındadır. Ölçme ve değerlendirme komisyonu üyeleri ulusal yeterlilikler hakkında bilgili, ilgili yasal mevzuata ve TS EN ISO/IEC 17024:2012 standardına hakim, değerlendirme yetkinliğini kanıtlamış tarafsız, işçi, işveren, eğitimci kesimlerin eşit şekilde temsil edildiği en az 3 kişiden oluşur.
Ölçme ve değerlendirme komisyonu belgelendirme programında öngörülen tüm faaliyetlerin ulusal yeterliliklere ve TS EN ISO/IEC 17024:2012 standardına uygun şekilde yürütülmesi hususunda sorumludur. Bu hususa ilişkin düzenleme komite üyeleri ile yapılan sözleşmelerde belirtilir ve görev tanımları üyelere tevdi edilir.
İlgili kayıtlar;
Ölçme ve değerlendirme komisyonu aşağıda örneklenen (ancak bunlarla sınırlı değildir) yazılı gündemle toplanır;
İlgili kayıtlar;
Yapılan toplantı sonrasında beklenen genel çıktılar aşağıda sıralanmıştır:
İlgili kayıtlar;
Ölçme ve değerlendirme komisyonu yazılı (mail, üstyazı vb.) gündemle toplanır ve gündem toplantı tarihinden en az 3 gün önce Kalite Yönetim Temsilcisi tarafından ölçme ve değerlendirme komisyonu üyelerine ilgili destekleyici dokümanlarla birlikte gönderilir. Ölçme ve değerlendirme komisyonu üyeleri görevlerini gizlilik, eşitlik ve şeffaflık kriterleri çerçevesinde yerine getirirler.
7.3 Belgelendirme Programının Gözden Geçirilmesi
Ölçme ve değerlendirme komisyonu, belgelendirme programı kapsamında gerçekleştirilen belgelendirme faaliyetlerini yıllık periyotlar ile gözden geçirir. Ölçme ve değerlendirme komisyonu gözden geçirme faaliyeti kapsamında, ilgili birimler tarafından hazırlanan rapor ve istatistikleri, ulusal yeterliliklerde gerçekleştirilen değişiklikleri, ilgili komitelerin raporlarını veya muhtelif önerileri değerlendirebilir.
Yıllık periyotlarda gözden geçirilen belgelendirme programlarında TS EN ISO/IEC 17024 standardına aykırı veya eksik hususların olması durumunda Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu raporunu tutar ve Kalite Yönetim Temsilcisine teslim eder. Kalite Yönetim Temsilcisi rapor ile ilgili tutanakları üst yazı ile Mesleki Yeterlilik Kurumuna iletir.
Ölçme ve değerlendirme komisyonu, ulusal yeterliliklerin güncellenmesi veya diğer nedenlerle belgelendirme programının revize edilmesine karar verirse gerekli değişikliklerin yapılması için Kalite Yönetim Temsilcisini bilgilendirir. Ölçme ve değerlendirme komisyonu ayrıca gerçekleştirdiği gözden geçirme sonucunda öngörülen değişikliklerin bir önceki belgelendirme programına göre belgelendirilen adayların yeniden belgelendirilmesini gerektirip gerektirmediğine karar verir. Bu durumda gerekçeleriyle birlikte Kalite Yönetim Temsilcisine raporlanır. Belgelendirme programında öngörülen değişiklikler ve yeniden belgelendirmenin gerekçeleri web sayfasında duyurulur ve ilgili belge sahiplerine iletilir.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan Ulusal Yeterliliklerde revizyon ya da tadilat olması durumunda;
Kuruluşumuzun hazırlamış olduğu belgelendirme programında ilave değerlendirme gerektirecek şekilde bir değişiklik olduğunda (ilgili ulusal yeterliliğin revizyonu vb.), belgelendirilmiş kişinin değişen şartları karşılayıp karşılamadığını doğrular. Bu sorumluluk Genel Müdüre aittir.
Belgelendirme programlarında revizyon yapılması veya olası kapsam değişikliğinde ön şart olarak eğitim talep edilmesi durumunda; başvuru sahiplerinden belgelendirme programında tariflendiği gibi (süre, uygulama eğitimi, pratik eğitim vs.) eğitim aldıklarını ispatlayan somut deliller (sertifika gibi) sunulması beklenir. Deliller başvuru formuna zımbalanır. Bu sorumluluk Sınav Hizmetleri Sorumlusuna aittir. Eğitimin içeriği adaylar talep etmeksizin kuruluşumuzun web sitesinde yayınlanacaktır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan “Ulusal Yeterliliklerin Yürürlükten Kaldırılması, Güncellenmesi Ve Yapılan Güncellemelerin Sınav Ve Belgelendirme Süreçlerine Etkisinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar” dikkate alınarak belgelendirme programındaki değişikliklere ait süreçler yürütülür.
Belgelendirme programlarındaki değişiklik; belge sahibinin durumunu etkiliyorsa en az 3 ay içerisinde belgesi geri çağrılır ve yeniden sınava tabi tutulur.